Kezdjük talán az ételnek a bemutatásával, alapja egy nagyon finom és nem mindennapi gabona. A sorghum magas ásványianyagtartalommal rendelkezik, ráadásul tele van E vitaminnal is. Remek textúrát ad az ételünknek!
Az édesburi tele van rostokkal, ezért az emésztőrendszerünk örülni fog neki. Ráadásul az íze is mennyei, a hidegebb évszakokban gyakran cserélem le más zöldségekre a receptben.
Végül az ételünk csípősségét a chipotlenak köszönhetjük, használhatjuk por formájában de a darált chipotle szerintem sokkal jobb választás. Füstös, és gazdag ízvilága remekül illik az ételünkhöz!
Hozzávalók:
A sorghum salátához:
- Fél csésze nyers sorghum.
- Fél csésze apróra vágott koriander.
- Három darab apróra vágott újhagyma.
- Egy darab közepes méretű édesburgonya.
- Egy evőkanál olívaolja.
- Chipotle ízlés szerint.
- Fél teáskanál füstölt paprika.
- Fél teáskanál kömény.
- Fél teáskanál koriander.
- Fél teáskanál tengeri só.
A végén nagyjából két evőkanál olajjal leöntjük, némi lime levével párosítva valamint ízlés szerint fokhagymával fejezzük be a salátánkat.
Az elkészítése:
- Kezdjünk el melegíteni egy fazekat alacsony-közepes hőfokon. Adjuk hozzá a sorghumot, és hagyjuk pirulni néhány perc erejéig. Közben azért mozgassuk be a lábast, hogy mindenhol egyenletesen tudjanak pirulni ezek remek gabonák.
Amikor már enyhén diós illatot érzünk akkor öntsünk fél csésze vizet a lábasba, és egy csipet sót szórjunk bele. Forraljuk fel, majd csökkentsük forráspontra a hőfokot. Fedjük le a lábast, és körülbelül egy órán át hagyjuk főni. - Melegítsük a sütőt 425˚F, közben tisztítsuk meg az édesburgonyát. Miután meghámoztuk vágjuk fel kisebb méretű kockákra. Pakoljuk rá egy tepsire, és öntsük le olívaolajjal. A fűszerezés után mehet be a felmelegedett sütőbe, nagyjából 30-40 percig. Amíg kellemesen puha nem lesz.
- Amíg az édesburgonya a sütőben van kezdjük el a saláta mixelését. A megfőtt sorghumot bekeverem a felvágott korianderrel, és az újhagymával.
Egy közepesen felmelegített serpenyőben melegítsünk némi olívaolajat, és adjuk hozzá a fokhagymát. Amikor már gyönyörűen aranyszíne van a fokhagymának vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni felhasználásig. Az édesburgonya elkészülése után hozzáadjuk a sorghumhoz, és az aranybarna fokhagymás olívaolajjal leöntjük őket.